SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİNİN KAMUOYUNA SORULARI

ÇOCUKLARIN BAŞTA YAŞAM HAKKI İHLALİ OLMAK ÜZERE HER TÜRLÜ İHMAL VE İSTİSMARA UĞRAMASI KONUSUNDA SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİNİN KAMUOYUNA SORULARI

SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİNİN
KAMUOYUNA SORULARI

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi her insanın öncelikle yaşam hakkının korunması anlayışı üzerine temellendirilmiş uluslararası bir sözleşmedir. Sözleşme, yaşam hakkı gibi birincil temel haklar üzerine insanın sahip olması gereken ve geliştirilmesi gereken hakları üzerinde durmuştur.

Birleşmiş Milletler, çocuklara genel insan haklarından ayrı olarak çocuklara daha detaylı ve özel hakların tanınması gerektiğinden hareketle Çocuk Hakları Sözleşmesini ayrıca yayınlamıştır.

Çocuklara yönelik bu hassasiyete rağmen ülkemizde çocuklara yönelik hak ihlallerinde ciddi artışlar yaşandığı görülmektedir. Öyle ki bu hak ihlali çocukların varlığını ortadan kaldırmaya varan, dolayısıyla diğer hakların hepsini hükümsüz kılan “Yaşama Hakkı”nın ortadan kaldırılmasına varan sayısız vakalara tanık oluyoruz. Hem de işkenceyle, cinsel ve ağır fiziksel istismar örnekleriyle.

Son zamanlarda yazılı, görsel ve sosyal medyada çok sık olarak görünür olmaya başlayan ve siyasetin de bir numaralı gündemini oluşturmaya başlayan “çocukların ihmal ve istismarı ve sonrasında işkence ile öldürülmelerine dair SHUDER kamuoyuna şu soruları sormaktadır :

1- Çocuklara karşı işlenen suç oranlarında mı, yoksa görünürlüğünde mi artış var?

2- Türkiye’de Çocuk Koruma Sistemi neden oluşturulmuyor?

3- Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı neden uygulanamıyor, uygulanıyorsa çocuklar neden korunamıyor? Süresi 2017 yılında biten belge neden yenilenmiyor ?

4- Çocukları koruma amaçlı lokal ve proje boyutlu uygulamalar neden kurumsallaştırılamıyor?

5- Çocuklar ve aileleri tedirgin edilmeden, korkutulmadan risklerden korunmalarına yönelik sistematik hizmetler neden sunulamıyor? sunuluyorsa çocukların en temel haklarının ortadan kaldırıldığı sayısız olaylar neden artarak devam ediyor?

6- Toplumun genelinde sorunların iletişim yerine şiddetle çözümlendiği gözlenmektedir. Genel toplumsal şiddetin önüne geçilmesi için ağır cezai yaptırımlardan başka koruyucu önleyici ve geliştirici ne tür program ve politikalar öngörülmelidir?

7- Yetişkinlerin veya çocukların çocuklara yönelik ağır ihmal ve istismarda bulunması sadece “Cezai yaptırımların arttırılması” ile çözüldüğüne dair Dünya’da bir örnek var mıdır? Suç işleyenlere En ağır cezaların verilmesi sonucunda Ülkemizde çocuklara yönelik suçların sonlanacağı düşünülüyor mu?

8- Bir toplumun genel suç işleme davranışlarının nasıl azaltılacağına dair hangi yaklaşımlar üzerine politikalar oluşturulması planlanmaktadır?

9- Ülkemizde çocuk politikasına yön veren yöneticiler ve bu alanda çalışan profesyoneller bu sorunları önleyebilecek ve çözebilecek nitelikte midir?

Hatırlatırız: Basında çocuklara yönelik çıkan istismar vaka örnekleri, bir çocuğa karşı işlenebilecek en büyük hak ihlalidir. Çocukların yaşam hakkının, hem de en ağır işkence örnekleriyle, elinden alınmasıdır. Çocukların öncelikle yaşamaları sağlanmalı, daha sonra nitelikli bir sosyal çevrede gelişmesi ve kendisi, ailesi ve içinde yaşadığı toplumla ilgili uygulamalarda söz ve eylem hakkına sahip olmaları sağlanmalıdır.

03.07.2018 SHUDER GMYK

Paylaş |                                         Yorum Yaz - Arşiv