BASINA VE KAMUOYUNA!

OKUL SOSYAL HİZMETİ BASIN AÇIKLAMASI

29.09.2017

BASINA VE KAMUOYUNA

2017-2018 eğitim-öğretim yılı, 18 Eylül 2017 tarihi itibariyle 18 milyon öğrenci, 900 bini aşkın eğitimci ile veliler için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Ülkemizde her eğitim-öğretim dönemi sancılı başlangıçlara sahne olmaktayken bu yıl ağır sorunlar, daha zor koşullar ve belirsizliklerin gölgesinde bir başlangıç yaşandı. Başta öğrenciler açısından ciddi bir kaygı sebebi olan sınav sistemlerinde yaşanan ani değişiklik kararları, öğretmenler, eğitim emekçileri, veliler ve hatta toplumun geniş bir kesimi tarafından eğitim sistemimizin tekrar önemli ölçüde sorgulanmasına neden olmuştur. Hal böyle olunca, artık kabul edilen ve sıklıkla dile getirilen “eğitim sisteminin yapboz tahtasına döndüğü” acı gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Eğitim politika ve programlarının yansımaları olarak müfredat tartışmaları ve sınav sistemlerindeki belirsizlikler kuşkusuz eğitim-öğretimin atmosferini ve okul iklimini olumsuz etkilemektedir. Tüm bunların yanı sıra eğitim alanında yaşanan kaos, yalnızca okul içiyle sınırlı kalmamakta; öğrenciden öğretmene, veliye ve nihayetinde topluma yansımaktadır. Zira eğitim başlı başına bir sistemdir ve gerek mikro gerekse makro boyutta sistemin herhangi bir parçasında meydana gelen bir aksaklık bütün sistemin nitelik yönünden bozulmasına sebep olabilmektedir.

Okullar, eğitim sisteminin kuşkusuz en küçük yapı taşıdır. Dolayısıyla eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü en temel birim okullardır; ancak okul denildiği zaman yalnızca 08.00 – 17.00 mesai saatleri dahilinde akademik faaliyetlerinin yürütüldüğü bir ortam akla gelmemelidir. Nitekim herkesçe bilindiği üzere eğitim ailede başlar, okulda devam eder. Bu anlamda, öğrencilerin okul dışındaki sosyal çevrelerinin de onların eğitimi ve gelişiminde pay sahibi olduğu unutulmamalıdır. Yine, eğitim pedagojisi tarafından da öngörüldüğü üzere, eğitim-öğretim faaliyetleri multidispliner anlayış çerçevesinde ekip çalışması dahilinde yürütülmelidir. Ülkemizde, okul ortamlarında okul ekibinin üyeleri okul idaresi, öğretmenler, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerdir. Söz konusu profesyonellerin yer aldığı ekip çalışması anlayışı önemlidir, fakat eksiktir. Ekibin tamamlayıcı unsuru ise okul sosyal hizmet uzmanlarıdır. Dünya genelinde 130 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren okul sosyal hizmet uzmanları, psikososyal ekibin doğal üyesi kabul edilmektedir. Öğrencinin akademik başarısı yanında, bu başarıyı etkileyen ve destekleyen psikososyal iyilik hali açısından hem çocukları hem de okuldaki meslek elemanlarını güçlendirmesi bakımından okul sosyal hizmeti önemli ve gerekli bir alandır. “Çevresi içinde birey” yaklaşımı ile hareket eden sosyal hizmet mesleği, bütüncül bir bakışla öğrencinin okul, akranları, öğretmenleri, ailesi, içinde bulunduğu sosyal çevresi ve hatta eğitim sistemi ile bir bütün olarak ele alınması gerektiğini öne sürer. Dolayısıyla eğitim sisteminin içinde bulunduğu mevcut sancılı ve kaotik durum ekseninde okul güvenliği, yaşanan ihmal-istismar olayları ve buna paralel olarak çocuğun korunması hususları göz önüne alındığında okul sosyal hizmeti düşüncesi, kamu vicdanı ve sorumluluğu gereği elini taşın altına koyması gerektiğinin bilincindedir. Ancak bu bilinç tek başına ve tek taraflı olarak yeterli gelmemektedir, nitekim Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul sosyal hizmet uzmanlarının istihdamının sağlanması gerekmektedir. Aksi halde çocuklarımızın ve dolayısıyla gelecek nesillerin refahı açısından elzem olan bir güç birliğinden mahrum kalınmış olunacaktır. Bu kapsamda okul sosyal hizmetinin en kısa sürede hayata geçirileceği inancıyla tüm öğrencilerimize, eğitim emekçilerine ve velilere başarılı bir eğitim-öğretim yılı temenni ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Okul sosyal Hizmeti Komisyonu

Paylaş |                                         Yorum Yaz - Arşiv   485 kez okundu